Wednesday, May 15, 2013

Toimittajien luottamus käyttämiinsä lähteisiin



Journalistiikan opiskelija Ville Manninen  on uunituoreessa Jyväskylän yliopiston pro gradu työssään ”Luottamuksen perusteet, suomalaisten verkkotoimittajien lähdekäytännöt” luokitellut oivaltavasti journalistien lähteitään kohtaan tuntemansa luottamuksen viideksi ns. luottamusdiskurssiksi. 

Ideologisessa diskurssissa lähde (esimerkiksi viranomaiset) nähdään ”itsestään selvästi” luotettavaksi.

Pragmaattisessa suhtautumisessa lähde mielletään käytännölliseksi ja riittävän luotettavaksi (viranomaisten ohella tällaisia lähteitä ovat esimerkiksi tutkimuslaitokset ja asiantuntijat).

Pragmaattis-kyynisesti työhönsä suhtautuvat toimittajat pitävät lähteittensä luotettavuutta 
toissijaisena asiana esimerkiksi siteeratessaan poliitikkoja tai jotakin yksittäistä tiedotusvälinettä.

Konsensuaalisessa diskurssissa lähteet nähdään luotettaviksi sillä perusteella, että niiden välittämät tiedot ovat laajalti esillä julkisuudessa, esimerkiksi mediassa.

Kontekstuaalista luottamusta perustellaan sillä, että siteerattava lähde mielletään luotettavaksi käsiteltävänä olevassa yksittäisessä tapauksessa toimittajan kirjoittaessa esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä tai poliitikoista.

Ideologisessa, pragmaattisessa ja pragmaattis-kyynisessä luottamusdiskurssissa suhtautuminen lähteeseen on pysyvää, kun taas vastaavasti konsensuaalisessa ja kontekstuaalisessa tilanteessa toimittajien suhtautuminen lähteen luotettavuuteen on tapauskohtaista.  

No comments:

Post a Comment